<terug naar Engelse bio>

Over Pender

Pender is een songwriter en zanger uit Limburg, Nederland. Met name beïnvloed door The Beatles, Sting, Paul Simon en Dire Straits, mixt Pender de stijlen van zijn helden met zijn eigen sound, terwijl altijd de nadruk ligt op zijn kenmerkend heldere stem.

Pender’s muziek heeft een folk-achtige pop-sound, terwijl zijn teksten op integere wijze wereldse onderwerpen beschrijven als liefde, werk, milieu en familie.

Huidige Activiteiten

Rewind is een van Pender’s meest recente releases, een Diane Birch cover die exemplarisch is voor zijn doe-het-zelf opnamestijl: alle vocalen en instrumenten -op een enkele uitzondering na- speelt hij zelf. Deze techniek bleek succesvol toen Diane Birch Pender’s versie “prachtig” noemde:  ‘…wonderful. I am so honored and you’ve really touched my heart with your beautiful rendition.’

Ondertussen werkt Pender aan zijn debuut EP, die zijn allereerste collectie solo-nummers, The Oker Sessions, zal opvolgen.

Historie

Pender begon met gitaarspelen op zijn zeventiende. Een jaartje later zong en speelde hij al Paul Simon nummers. Zijn eerste podium-ervaringen deed hij op met Doofus (later veranderd in Dufus), een punkrock band waarmee hij meer dan driehonderd shows speelde in Nederland, België en Duitsland.

Sinds 2004 is Pender de leadzanger en bassist van indie rockband Exit31. Hun eerste twee albums werden opgenomen in Wisseloord Studios (NL) en The Bamboo Room (USA). Die laatste gaf de band de mogelijkheid om live-shows neer te zetten in Ohio, Kentucky, en Indiana. Exit31 promoot momenteel hun vierde studio-album, ‘WOOD’.

Pender’s eerste solo nummers verschenen online gedurende 2011. Deze nummers waren geen  ‘rockband materiaal’, maar ze hadden wel een weg naar buiten nodig. En dus was een nieuwe singer-songwriter geboren. In 2014 werd hij uitgeroepen tot winnaar van Ballads ’n Blues, hetgeen resulteerde in een sliert van shows en radio-optredens.

De Toekomst

Terwijl je dit leest, werkt Pender aan meer dan twintig nieuwe composities. Sommige hiervan komen op zijn toekomstige EP te staan – anderen zullen wellicht als losse releases verschijnen.